Forum 100-Pociech Strona Główna Forum 100-Pociech
Forum Buldoga Francuskiego
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Dodawanie zdjęć do Albumu
Autor Wiadomość
Narvany 
Pomywacz ;)

Bulw: 1
Wysłany: Wto 15 Lut, 2005 15:35   Dodawanie zdjęć do Albumu

Witam!

Ponieważ na naszej stronie testy albumu już się zakończyły - wynikiem pozytywnym, 95 zdjęć - postanowiłem wreszcie oficjalnie rozruszać ten dział i napisać tutorial. Tak by każdy chętny mógł dodać zdjęcie swojego pupila by się nim pochwalić, lub żeby wziąć udział w konkursie :) Tak czy siak - nie jest to zadanie trudne, więc bierzmy się do roboty :)

DODANIE ZDJĘCIA - STANDARDOWA PROCEDURA

Na początek wchodzimy do albumu ->

Po kliknięciu w link przenosi nas do albumu. Na dole widzimy ostatnio dodane zdjęcia, troszkę wyżej mamy kategorie. W naszym wypadku będzie to kategoria "Wasze buldożki" ->

Tuż pod nazwą kategorii, w której się obecnie znajdujemy, mamy przycisk "Dodaj zdjęcie" ->

Mamy tam pewne pola do wypełnienia, które pokrótce opiszę:

• Tytuł: - wpisujemy tutaj tytuł naszego zdjęcia. Nie musi być to pełna powaga, typu nazwa psa z rodowodu z przydomkiem hodowlanym. Może to być jakiś adekwatny do sytuacji zabawny komentarz czy coś w tym guście :)
  • Opis zdjęcia: - opis zdjęcia wyświetla się tylko po wybraniu zdjęcia, kiedy chce się je np. skomentować lub ocenić. Może to być np. kontynuacja tytułu lub właśnie konretniejsze informacje typu nazwa z rodowodu i takie tam :)
  • Wybierz zdjęcie ze swojego komputera: - klikamy przeglądaj i wybieramy zdjęcie, które chcemy dodać do albumu.
  • Dodaj do kategorii: - wybieramy kategorię, w której chcemy dodać zdjęcie :)

Jeśli wszystko pójdzie dobrze wyświetli się komunikat o pomyślnym dodaniu zdjęcia.

DODANIE ZDJĘCIA - NIESTANDARDOWA PROCEDURA

Ano tak, może się przecież zdarzyć, iż wyskoczy na informacja treści: "Plik twojego zdjęcia jest zbyt duży, lub uszkodzony". Wspomnę teraz o ograniczeniach zdjęcia, które nie może być szersze niż 800 pikseli i wyższe niż 600 pikseli oraz nie może zajmować więcej miejsca na dysku niż 128 KB. Jak sprawdzić ile nasze zdjęcie zajmuje i jakie ma wymiary? Bardzo łatwo :)

Znajduje się z lewej strony w "marginesie".

To jest nic innego jak pasek statusu.

Pamiętajmy, iż ZAWSZE najpierw podaje się szerokość, a dopiero w następnej kolejności, wysokość.

C.D.N.

ZAKŁADANIE I PRZEGLĄDANIE PRYWATNYCH GALERII

Aby dodać zdjęcie do prywatnego galerii, najpierw wchodzimy do Albumu ->

Tam wybieramy "Twoja prywatna galeria" ->

Tam postępujemy już tak jak w standardowym dodawaniu zdjęć, który opisałem na początku. W przypadku problemów, patrzymy do niestandardowego dodawania zdjęć, w którym opisałem jak sobie z nimi radzić :)

Jak przeglądać prywatne galerie użytkowników?

Przy każdym poście użytkownik zawsze pozostawia kilka podstawowych przycisków. Wybieramy przycisk "Profil" osoby, której prywatną galerię chcemy przejrzeć ->

Pod warunkiem, że dana osoba założyła swoją prywatną galerię (czyt. wrzuciła tam choć jedno zdjęcie), z prawej strony profilu wybieramy "Prywatna galeria nazwa_osoby" ->

Cała filozofia za nami :) Nie muszę chyba dodawać, iż zakładać i przeglądać prywatne galerie mogą jedynie użytkownicy zarejestrowani - to przecież oczywiste :]

W razie jakichś problemów pytań lub błędów w moim wykonaniu, proszę pisać w tym temacie lub na mail'a, którego znajdziecie w podpisie.

Pozdrawiam,
Narvany

gryzia 

Bulw: 4
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2005 18:16   

Znowu się pomyliłam i wysłałam tosamo zdęcie dwa razy .Jak mozna je usunąć?

Narvany 
Pomywacz ;)

Bulw: 1
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2005 23:07   

Ja mogę usunąć, od tego przecież jestem :)

gryzia 

Bulw: 4
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2005 23:33   

Dzięki,czasami się gubię. :placze:

Odpowiedz do tematu